15.2.13

money makes your trip go round


ο καλύτερος τρόπος για να οργανώσεις σωστά  το ταξίδι σου είναι να οργανώσεις και την κάθε λεπτομέρεια γύρω από αυτό με ακρίβεια.

ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις κάτι τέτοιο, είναι να καταγράψεις ό,τι θα χρειαστείς την εκάστοτε μέρα του ταξιδιού σου, ξεχωριστά, σε μία λίστα.

ωωωω… πόσο λατρεύω τις λίστες… η μεγαλύτερη ηδονή για ένα ψυχαναγκαστικό άτομο σαν και εμένα είναι να οργανώνει την καθημερινότητα του σε λίστες…

αρχίζω κάνοντας ένα ημερολόγιο με την κάθε μέρα το οποίο το χωρίζω σε ώρες. υπολογίζω τις μέρες από την αρχή του ταξιδιού μου, από την στιγμή που θα μπω στο αεροπλάνο/τραίνο/καράβι μέχρι τη στιγμή που θα πατήσω το πόδι μου στο δωμάτιο του σπιτιού μου, στο τέλος του ταξιδιού.



κάθε μέρα έχει τα έξοδα της, μπορείς να υπολογίσεις ότι για ένα άνετο ταξίδι θα χαλάς περίπου 20-25 ευρώ την ημέρα αλλά πρέπει να οργανώνεις την κάθε μέρα με βάση τις ιδιαιτερότητές της.

μάθε πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα χρησιμοποιείς κάθε μέρα, τα εισιτήρια των μουσείων που έχεις σκοπό να επισκεφτείς και συνδύασε από πριν στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιείς την κάθε μέρα.

την ημέρα που θα επισκεφτείς τα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης, φρόντισε να μην ξοδέψεις άλλα χρήματα για φαγητό, αλλά πάρε κάτι έτοιμο από το σουπερμάκετ. Άσε την επίσκεψη στο τέλειο, μικρό μπριστό που ανακάλυψες για την επόμενη. πάρε ένα μπουκαλάκι νερό την πρώτη μέρα του ταξιδιού και φρόντισε να το γεμίζεις με φρέσκο νερό κάθε μέρα, ειδικότερα αν μένεις σε hostel είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα (μην ξεχάσεις να γράψεις το όνομα σου πάνω!)
μην πέσεις στην παγίδα να χρησιμοποιήσεις κομμάτι από το budget άλλης μέρας.. ο νόμος λέει (γιατί ναι.. πρόκειται για νόμο) ότι δεν θα καταφέρεις να αναπληρώσεις αυτό το κενό στο πορτοφόλι σου.

σκέψου, ότι μία συνηθισμένη μέρα του ταξιδιού σου θα φας ένα γεμάτο πρωινό στο ξενοδοχείο/hostel, θα φας μεσημεριανό με μενού των 10 ευρώ, θα επισκεφτείς ένα αξιοθέατο με 5 ευρώ, θα φας ένα παγωτό ή θα πιεις ένα ποτό των 3 ευρώ και για βραδινό  θα διαλέξεις ένα φαλάφελ των 4-5 ευρώ. μπορείς να αποφύγεις κάποια από αυτά τα έξοδα ή να κρατήσεις τα 2 ευρώ, που περισσεύουν από το ημερήσιο budget σου, στην άκρη για την περίπτωση που τα χρειαστείς κάποια άλλη στιγμή.


κατέγραψε μία-μία τις δραστηριότητες που θες να ακολουθήσεις κάθε μέρα έτσι ώστε να μοιράσεις τα έξοδα ισότιμα.
το ότι προγραμματίζεις το ταξίδι σου δεν σημαίνει ότι του αφαιρείς όλη τη διασκέδαση αλλά ότι θα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να αγχώνεσαι για τις λεπτομέρειες που δεν είχες υπολογίσει από πριν.

αν ταξιδεύεις με interrail φρόντισε να ενημερωθείς από πριν για το ποια τραίνα έχουν έξτρα κρατήσεις θέσης. στο raildude μπορείς να βρεις τις σιδηροδρομικές εταιρείες της κάθε χώρας και πόσο χρεώνει η καθεμία την κράτηση θέσεων.
επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τα ναύλα των καραβιών, για εταιρείες όπως η SuperFast Ferries που πραγματοποιούν τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας τα ναύλα είναι 12 ευρώ για την χειμερινή περίοδο και 24 ευρώ για την καλοκαιρινή -η οποία ξεκινάει αρχές Ιουνίου.

στην περίπτωση που ταξιδεύεις με αυτοκίνητο ή θες να νοικιάσεις ένα κατά την διάρκεια που ταξιδιού σου, θα πρέπει να ξέρεις από πριν τις τιμές πετρελαίου/ βενζίνης ή αερίου για την κάθε χώρα που θα διασχίσεις όπως και τις τιμές των διοδίων.
στο φανταστικό, μαγικό site (όλα τα site είναι μαγικά) viamichelin.com θα βρεις οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεσαι. θα μπορείς επίσης να υπολογίσεις όλες τις πιθανές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις γρήγορη/ πιο όμορφη/ πιο φτηνή και να κάνεις ένα συνδυασμό που να σε βολεύει καλύτερα.

χώρισε τα χρήματα στο πορτοφόλι σου ανά ημέρα -ένας απλός συνδετήρας είναι ιδανικός- για να μην παρασύρεσαι σε έξτρα σπατάλες και  κράτα μετρητά μαζί σου μόνο για τα αμέσως απαραίτητα.
τα δώρα και ο λογαριασμός του ξενοδοχείο/hostel, μπορούν πιο εύκολα να πληρωθούν από την προσωπική σου κάρτα.

No comments :