8.5.13

your basic Interrail tips


λατρεύω να ταξιδεύω με τραίνο… να χάνομαι στις αποβάθρες, να τρέχω να βρω την θέση μου, να κολλάω το πρόσωπο μου στο τζάμι και να χαζεύω την εξοχή έξω… εντάξει αν είσαι φίλος μου προφανώς να έχεις ήδη κουραστεί να με ακούς να μιλάω για τραίνα -συγνώμη αλλά έχω δίκιο. είναι τέλεια. 




έλα τώρα… παραδέξου το… θα ήθελες πολύ να δεις και εσύ από κοντά τις εγκαταστάσεις Grand Prix στο Μονακό… από την κορυφή του λόφου, μέχρι να χαθεί το μάτι σου στη θάλασσα


χα! το ξέρω ότι το σκέφτεσαι σου λέω!


τα τραίνα σου δίνουν τη δύναμη να  οργανώσεις μόνος  το ταξίδι σου, όπως εσύ θες, κάνοντας τις στάσεις που εσύ θες, χωρίς περιορισμό στις αποσκευές, με την δυνατότητα να μπορείς να δουλεύεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου (τα laptop παίρνουν φωτιά), ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη με ένα και μοναδικό πάσο.




κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, θα έχω την τύχη να έχω χορηγό το Interrail.eu (ΑΑΑΑΑΑΑ ΝΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ!). έχοντας ταξιδέψει ήδη μία φορά με Interrail πάσο και επειδή είμαι χμμμ… ξέρεις… πολύ… εεμ «οργανωτική»… προφανώς και έχω φτιάξει ήδη τη λίστα με τα tips και τις συμβουλές για το πιο ξεκούραστο και χωρίς απρόοπτα Interrail ταξίδι.


(θα βάλω αριθμούς γιατί είμαι ψυχαναγκαστική και ζω για να φτιάχνω λίστες)


1.  φυσικά το πάσο σου θα το βρεις στο Interrail.eu. ως ευρωπαίος πολίτης δικαιούσαι Interrail Global Pass και Interrail One Country Pass, ανάλογα με το πόσες χώρες θέλεις να επισκεφτείς και την ηλικία σου φυσικά. μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πάσο 1ης και 2ης θέσης

(το σημείο με την ηλικία ξεπέρασε το γρήγορα… το σοκ ότι ως τα 25 θεώρησε youth, είναι κάτι που θα το περάσουμε όλοι κάποια στιγμή… μεγάλωσες… κατάπιε το...)

αν πάλι έχεις απορίες μην  ντραπείς να επικοινωνήσεις με το Interrail.eu στην επίσημη σελίδα τους στο facebook, θα σε εξυπηρετήσουν άμεσα και θα χαρούν να ακούσουν για τις εμπειρίες σου αργότερα





2.  αν ξεκινάς το ταξίδι σου από Ελλάδα προς Ιταλία ή γενικότερα πρόκειται να επιβιβαστείς σε συνεργαζόμενο με την Interrail.eu καράβι, φρόντισε να έχεις τακτοποιήσει μία βδομάδα πριν το εισιτήριο του πλοίου, καθότι είναι μία διαδικασία που ίσως πάρει λίγες μέρες και ίσως χρειαστείς να προσκομίσεις φωτοτυπία ταυτότητας και Interrail πάσου.



3.     πάρε λουκέτα για τις βαλίτσες σου… που πας χωρίς λουκέτα;;;



4.  ταξιδεύοντας οικονομικά με καράβι, σημαίνει πώς θα πρέπει να περάσεις το βράδυ στις αεροπορικές θέσεις, για αυτό το λόγο φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα καλό βιβλίο  για να περνάει η ώρα, σεντόνι για να ξαπλώσεις και μία κουβερτούλα φλιξ για να σκεπαστείς. Όχι δεν είμαι γιαγιά… δηλαδή είμαι… αλλά πίστεψε με το σεντόνι και η κουβερτούλα θα σου χρησιμεύσουν όλη τη διάρκεια του ταξιδίου.



5.   αν προτιμάς το φαγητό της μαμάς και δεν θες να ξοδευτείς, φρόντισε να έχεις μαζί σου πάντα ξηρά τροφή για έκτακτες πείνες στην βαλίτσα σου (και διάβασε και το σχετικό άρθρο στο blog! οκ;)



6.      τι έχουμε πει σε αυτό το blog;;;

φρόντισε να έχεις φωτοτυπήσει τους χάρτες όλων των πιθανών διαδρομών που θα κάνεις, από το λιμάνι στο σταθμό των τραίνων, από το σταθμό των τραίνων στα ξενοδοχείο όπου θα μείνεις. έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς, θα γλυτώσεις πολύτιμο χρόνο και θα νιώθεις πιο σίγουρος αν ταξιδεύεις μόνος.

Επίσης, εκτύπωσε τα δρομολόγια των τραίνων, τις ονομασίες των σταθμών και ό,τι άλλη πληροφορία θα χρειαστείς για να είσαι σίγουρος τι θα ζητάς στα γκισέ των σταθμών

o καλύτερος τρόπος για να μην μπερδευτείς με τόσα χαρτιά, είναι να τα χωρίσεις σε φακέλους ανά προορισμό (είμαι ψυχαναγκαστική… στο είπα)



7.  τακτοποίησε τις βαλίτσες σου σε σημείο που μπορείς να τις βλέπεις, με τα λουκέτα τους και αν έχεις μαζί σου laptop ή φωτογραφική, να τα έχεις πάντα μαζί σου σε μία μικρή τσάντα μαζί με το εισιτήριο και τα χαρτιά σου.





8. θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί και μας πήγαιναν εκδρομή με διώροφα λεωφορεία και τσακωνόμασταν για το ποιος θα κάτσει στον πάνω όροφο;;;  ε… λοιπόν στα TGV θα βγάλεις ό,τι σχολικά απωθημένα έχεις, τα διώροφα τραίνα σε περιμένουν και άσε τους ντόπιους να σε κοιτάνε σαν τρελό όταν θα φωνάζεις «έχει δύο ορόφους! έχει δύο ορόφους!»



9.     πρόσεξε τα αποσπώμενα τραίνα. Ξεκινάνε μαζί όντας ένα τραίνο αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να σπάσουν στα δύο….

που είναι το πρόβλημα;

έχουν ίδια ονομασία βαγονιών/θέσεων και αν δεν προσέξεις τις ανακοινώσεις του σταθμού για το σε ποιο συγκεκριμένο σημείο της πλατφόρμας πρέπει να περιμένεις, μπορεί να βρεθείς στο λάθος τραίνο. άουτς.



10.  μην είσαι ο μουρτζούφλης του τραίνου… ταξιδεύεις με το απόλυτο μέσο για να γνωρίσεις κόσμο, για αυτό χαλάρωσε και μίλα με τους συνεπιβάτες σου… είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσει ευχάριστα η ώρα.



11.  έχοντας την κουβερτούλα μαζί σου, θα μπορέσεις να κοιμηθείς στο τραίνο και να είσαι έτοιμος για εξορμήσεις με το που φτάσεις στον προορισμό σου. Για να μην χάσεις την αποβίβαση σου όμως και βρεθείς σε λάθος πόλη, ένα ξυπνητήρι είναι αρκετό στην αρχή κάθε διαδρομής για να αποφύγεις απρόοπτα.





12.  εκμεταλλεύσου το κενό χρόνου ανάμεσα στις αλλαγές των τραίνων… μία ώρα ελεύθερη είναι αρκετή για να πάρεις μία γεύση από την πόλη που κάνεις στάση, (πρόσεξε μη χαθείς!) δεδομένου ότι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ο σταθμός των τραίνων είναι κοντά στο κέντρο της πόλης. Κάθε λεπτό στο ταξίδι σου είναι πολύτιμο.



13. για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα βρεις γεμάτο τραίνο στην περίοδο του καλοκαιριού, φρόντισε όταν φτάνεις σε μία πόλη να κλείνεις από πριν την θέση σου τραίνο για τον επόμενο προορισμό. ακόμα και αν δεν βρεις θέση και τότε, θα έχεις τον χρόνο να αποφασίσεις ποια εναλλακτική διαδρομή θα διαλέξεις.

σε κάποιους προορισμούς με TGV τραίνα, μπορείς να κλείσεις θέσεις μόνο από τη Γαλλία. διάβασε τις πληροφορίες για τις κρατήσεις στο Interrail.eu για να μην μπερδευτείς!



14.  ζήτα βοήθεια μόνο από τους υπαλλήλους των σταθμών και όχι από τυχαίους ξένους που προσφέρονται να σε βοηθήσουν… ε! ακούς;





15.  για να είσαι ευγενικός τουρίστας, φρόντισε να ξέρεις τις βασικές ερωτήσεις που ίσως χρειαστεί να κάνεις, στην γλώσσα του τόπου του οποίου επισκέπτεσαι. θα είναι πιο εύκολο να συνεννοηθείς μαζί τους και θα έχεις μάθει και κάτι καινούριο. Αν είσαι κορίτσι, προετοιμάσου για να πειράγματα των νοτιοευρωπαίων -ακόμα και στα τραίνα- για αυτό το ταπεραμέντο τους αγαπάμε άλλωστε.



16.  αν ταξιδέψεις στη νότια Γαλλία την περίοδο του Φεστιβάλ των Καννών και του Grand Prix ετοιμάσου να ζήσεις την μεταμόρφωση του τραίνου σε βαγόνι μετρό, καθώς οι πόλεις μεταξύ τους απέχουν μίση ώρα και ο κόσμος πηγαινοέρχεται από το την μία πόλη στην άλλη, δημιουργώντας έτσι ένα πολιτισμικό πάρτι.

εκείνη τη μέρα φόρα τα μπριγιάν… θα με θυμηθείς…





I love travelling by train....
There’s nothing I would change about it;

from getting lost in the railway’s piers to stucking my face to the window in order to get the best possible view.


 if you are a friend of mine, you are already fed up with my stories ... but... travelling by train is THE experience and experiences ought to be shared.

imagine … passing by Monaco, during the Grand Prix, where you can see the entire establishment at your feet. The whole city till it fades into the blue sea
come on…. just admit it… you want it… you want to enjoy this view
travelling by train gives you the power to plan your trip on your own, exactly how you want it and with no luggage restriction.
With only one travel pass you can travel through Europe, visit your favorite cities and still have the chance to work at the same time (the laptops are on fire my dear!)
I was lucky enough to receive an Interrail pass form the best. Interrail.eu (YEEEEIIIIII!!!!) is going to be my major sponsor and I cannot wait to share with you every tip, experience or story from my Interrail trip.
and with my Interrail ticket on the way –two days left till I grab it and hold it and squeeze it in my hands-
I think this is an ideal opportunity to prepare another one of my lists

(this is a numbered list because the creator of that list has an OCD of making lists… ok?)

1.      where to get you own Interrail Pass? at Interrail.eu of course!
as a European citizen you can choose between Interrail Global Passes and One Country Passes. Choosing the ideal pass depends on how many countries you want to visit, how many days and of course your age. you can also choose between 1st class and 2nd class passes.

(I have to warn you… it’s going to be a shock realizing that since you are 25, you are no longer considered as “youth”… yes is going to be a shock….mummy I’m old!)

If you have any queries do not hesitate to contact Interrail.eu through their official Facebook page. you are going to receive an instant reply on your questions and they are going to be pleased to read about your adventures after your trip


2.      If you are planning to travel by boat during you trip (with an Interrail.eu collaborating company), make sure you have booked your boat ticket a week in advance before your trip starts, since this procedure may take a couple of days to be completed.

3.      Do not forget to take padlocks for your luggage or suitcase! Where on earth are you planning to go without padlocks???

4.      Travelling by boat on a budget, means that you are going to spend your night sleeping in your seat. All you need is a good book, a pair of sheets and small blanket.

ok… I’m not trying to be an old granny… well I am BUT believe me, a pair of sheets and a small blanket are going to be your loyal fellow travelers during your Interrail trip

5.      if you are way too picky when it comes to food and you just don’t want to spend a lot of money on it, make sure you always have extra dry food items in your luggage in case of emergency hem… hungry
(you can read the relevant article on the blog!)

6.      Here comes  the biggest advice I could give you… taraaaam… taraaaaam….
do you want to avoid getting lost on the way from to the train station to your hotel?
do you want to feel confident walking to a new city like a pro?
do you want to be accurate of what you ask for at the train’s counters?
PHOTOCOPY ALL THE INFORMATION OR MAPS YOU MAY NEED FOR YOU TRIP
that is… I said it…
this is the easiest way to keep all the information you’re going to need with you during you trip.  
there is no reason to spend money on buying maps or trying to find the nearest Wi-Fi spot in order to browse your navigator when you can have with you all the information you are going to need, put together neatly for each city at a time

7.      during the trip store your luggage  in a place near you and do not forget to check them frequently. if you are a gadget freak -like I am- and you are going to bring you camera or laptop with you, keep them always by your side next to you seat  (or make that bag a pillow and sleep on them… ok… I mean if you are a gadget freak like me… well )

8.    do you remember when we were a child decker buses our teacher used,  to take us on school excursions in? do you remember how hard you used fight with your classmates for a seat at the second floor of the bus?
well… prepare yourself because on some trains, like the TGV ones, you are going to entertain your seatmates… yes… you are going to be the one screaming “it has two floors! I’m going on the second floor! I’m going on the second floor!”

9.    be careful of the detachable trains! You may start your journey on two trains and during a random stop at a station, the one is may left behind at the station.
and what’s the problem on that?
they have the same amount of carriages, same name and same seats and if you’re not careful enough you may embark at the wrong one. aouch…

10.    your fellow travel partner –and by this, I mean your blanket- is going to help you fall asleep on the train in order to be ready to explore the city on your next stop. To avoid any surprises though, don’t forget to set your alarm clock so that you’re going to be sure you wake up at the right stop.

11.   take advantage of the time you may got during the transfer time. One hour is enough to have a quick taste of the city where you stop looks like (don’t get lost though!), since in many European countries the central train station is near the heart of the city.

Every minute on your trip is important!

12.   To make sure that your train is not going to be overbooked, make sure to book your ticket for the next stop right after you arrive at your destination. In that case you are going to be one stop ahead and even if you couldn’t find a ticket you still going to have to time to finger out a new plan from the start.
in some trains, like the TGV ones, you can only book a ticket at France. Read all the information provided for reservations and fees at the official Interrail.eu site!

13.  If you travel alone and have any questions or you just need help during your stay at a station, you must only address to the employees of the station and keep away from random strangers who try to help you… clear?

14.   if you are traveling to south of France during the Cannes Festival or the Grand Prix, prepare to live the train’s transformation, as well as, the cities are so close to each other that the people commute from one city to another like they were at a metro carriage.

Such a multicultural party.





 photo ypografh_zps0024bd1b.jpg